Pasziánsz

A pasziánsz náluk a Windows egyik alapjátékaként válltt népszerűvé. A francia kártyával játszható variánsban joker nélkül kell a lapokat négy szín szerint csoportosítani.

A játék kezdetekor egy játékasztalon kezdhetünk. ahol egymáson lapokat láthatunk.Ezen felül található egy kártyapakli pár lappal, amiket tudunk cserélgetni és a megfelelő sorrendhez hozzá is tudjuk társítani. A bal felső sarokban található négy üres mező ahol a színeket kell érték szerint elhelyezni. A legkisebb értékű az ász és egészen királyig kell a megfelelő sorrendben elhelyezni őket a bal felső sarokban.

Az alul található kártyaoszlopoknál mindig csak egyet láthatunk minden sorból, de az alatta levőket csak akkor tudjuk majd felfordítani, ha már a felfordított lapot át tudjuk pakolni egy másik oszlopba.

A lapot csak akkor tudjuk áthelyezni, ha megfelel a

  • sorrendi helyességnek.
  • Ráadásul piros lapra, csak feketét és feketére csak pirosat rakhatunk.

A sorrend : K,Q,J,10,9,8,7,6,5,4,3,2. Az oszlopoknál kezdhetsz új sort is amennyiben van üres hely. Ide bármilyen lapot elhelyezhetünk, de akkor késöbb csak kisebb lapokat rakhatjuk le.

A bal felső üres mezőket ász lappal kell kezdenünk és a sorrend itt fordított, ásztól királyig kell felépítenünk a 4 paklit. Ha ide elhelyezzük az összes lapot, akkor vége  ajátéknak.